keskiviikko 11. syyskuuta 2013

31.8. - 11.9.13  Lagos - Porto Santo

Lagosissa testailtiin jollaa ja seikkailtiin turkoosissa meressä onkaloissa ja luolissa, joita Atlanti on porannut kalliorinteisiin vuosituhansien ajan. Naapuriveneet tulivat tutuiksi pitemmän oleskelun aikana; hollantilainen miesporukka laittoi venettä priimakuntoon ja pakettiin kymmeneksi kuukaudeksi, ensi keväänä sitten suuntaavat Cape Hornin kautta Chileen. Toisen puolen ranskalaispariskunta oli palaamassa kotiin kahden vuoden kreikassa purjehtimisen jälkeen. Leppoisia, ystävällisiä ja auttavaisia nämä veneilyporukat tuntuvat kaikki olevan.
Matka Porto Santoon, kolme yötä ja neljä päivää oli tähän menessä mummon pisin yhtenäinen merimatka. Säätiedot pitivät paikkansa ja hyvillä myötäisillä tuulilla mentiin, mutta aluksi tuuli oli heikkoa ja aallokko isoa. Nämä saivat veneen keikkumaan sivulta sivulle ja ylös alas, kuin aikoinaan mummon lempipaikassa lapsena vekkulitalossa Linnanmäellä oli sellainen silta, joka keikkui samalla tavalla. Tämä vaan ei ollut niin mukavaa, molemmat kärsittiin ensimmäinen päivä lievästä meritaudista, veti tosi veltoksi olon ja pystyi olemaan joko ruorissa tai pitkällään, ruokaa ei voinut ajatellakkaan.
Tuuli onneksi reipastui ja olo parani, kun vene lähti kunnolla kulkemaan. Jokaisen yön aloitin saman kirkkaan ensimmäisenä taivaalle syttyvän tähden kanssa, jota kohti oli helppo pitää suuntaa. Mielessä soi biisi " kun tänään lähden, otan mukaan mitä tarvitsen, taivaalta tähden valitsen ja sitä seurailen "...
Huomenna jatketaa Madeiralle täältä yltiöystävälliseltä ja kauniilta pikku saarelta, jota tulee ikävä.

Lagosissa aurinko laski jo ennen yhdeksää.

Vihdoin täysin purjein myötätuuleen, isopurje ja keulalla code 0, kevyt myötätuulipurje n.100 neliömetriä.Delfiinit kisailivat aina keulan edessä ja mummoa pelotti, että ne tömpsähtävät veneeseen.Muutamankin päivän purjehduksen jälkeen tämä on hieno näky. "Tierra, tierra" kuten huudettiin Magalhaesin laivoilla, kohtalokkaalla purjehduksella maailman ympäri. Luen siitä juuri L.Bergreenin kirjasta "Yli maan äären".

Columbuksen casa ( koti ) oli mielenkiintoinen museo Porto Santolla ja sopi hyvin just tuon lukemani kirjan maailmoihin.Kukas näistä olikaan Juudas ? Porto Santon kirkko aivan Columbuksen kodin vieressä.

1 kommentti:

  1. Ihana kuulla teistä taas... Täällä alkaa syksy kolkutella pitkän kesän jälkeen.

    VastaaPoista